
Meta ve diğer Batılı teknoloji devleri, tüketiciler için metaevrende sanal dünyalar yaratmaya çalışırken, Çin farklı bir yaklaşım benimsiyor.
Çin hükümeti stratejik olarak gördüğü teknolojileri destekliyor ve siber uzayda neler olup bitebileceğini yöneten kurallar koyuyor. Metaverse’nin Çin versiyonu, sosyalleşmek için sanal bir dünya yaratmak yerine, teknolojiyi ekonomiyi desteklemek için çalıştırmayı amaçlıyor.
Bunun bir örneği, Çin’deki yerel makamların drone görüntüleri aracılığıyla sivrisinek üreme alanlarını belirlemesine yardımcı olan bir artırılmış gerçeklik şirketi olan HiAR’dır.
HiAR, “metaverse” terimi Meta CEO’su Mark Zuckerberg tarafından popüler hale getirilmeden önce 2012 yılında kuruldu.
2021’de, Facebook’un metaverse’e yönelik üst düzey bir hamleyle Meta olarak yeniden markalaşmasının ardından, Çinli yeni şirketler ve teknoloji yatırımcıları da aynı şeyi yapmaya, kendi metaverse teknolojilerini geliştirmeye veya karma gerçeklik öğelerini tüketici ürünlerine entegre etmeye çalıştı.
Çin hükümeti de metaverse ile yakından ilgileniyor, kritik olduğunu düşündüğü gelişmekte olan teknolojileri destekliyor ve düzenleyici çerçeveleri devreye sokuyor.
Metaverse belirsiz bir kavramdır ve her [company] teknoloji pazarı araştırma şirketi Counterpoint’in yardımcı direktörü Brady Wang, Wired’e bir röportajda söyledi.
“Çin’de, bu daha çok hükümet liderliğindeki bir kavram.”
Aralık 2021’de Çin Merkez Disiplin Teftiş Komisyonu, meta veri deposunu üç unsurdan oluşan olarak tanımladı: dijital ikizler, karma gerçeklik ve blok zinciri.
Ancak yetkililer, Eylül 2021’de sanal alanların dijital varlıklardan ayrılmasına yardımcı olan kripto para birimlerini etkili bir şekilde yasakladı.
Batı’daki meta evrenin önemli bir ayağı olan oyun, gençlerin bağımlılığı konusundaki endişeler nedeniyle Çin hükümetinin baskısı altına girerken, hükümet ekonomiye fayda sağlayabilecek unsurları desteklemeye istekli.
Pekin’in 2021’den 2025’e kadar olan ekonomik strateji belgesi olan 14. Beş Yıllık Plan, dijital ikizleri öncelikli olarak içeriyor.
Buna ek olarak, Sanayi ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı da dahil olmak üzere beş bakanlık tarafından yayınlanan bir eylem planı, sanal gerçeklik endüstrisini 51 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor ve yakın-göz görüntüleme ve render işleme gibi yenilikçi alanları belirliyor.
Özellikle, özel sektördeki vızıltı üretken yapay zekaya geçerken. hükümetin vizyonu değişmedi.
VR şirketi VeeR’nin kurucu ortağı Jingshu Chen, “Hükümet, politika oluşturma konusunda daha çok uzun vadeye odaklanıyor” dedi.
“Son yapay zeka aldatmacası, farklı hükümet düzeylerinin kendi metaverse politikalarını izlemeye nasıl devam ettiğini etkilemedi.”
Aynı şekilde Meta, yakın zamanda metaverse taahhüdünü yineledi ve teknoloji devinin sanal dünyadan yapay zeka lehine döndüğü iddialarını yalanladı.
Zuckerberg, “Bir şekilde metaverse vizyonuna odaklanmaktan uzaklaştığımıza dair bir anlatı gelişti, bu yüzden bunun doğru olmadığını baştan söylemek istiyorum” dedi.
Açıklama, şirketin metaverse departmanının bu çeyrekte yaklaşık 4 milyar dolar ve geçen yıl toplamda 13,7 milyar dolar kaybettiği ve 2023’te kayıpların artması beklentisiyle geldi.
Zuckerberg, “Metaverse’yi inşa etmek uzun vadeli bir proje, ancak bunun mantığı aynı kalıyor ve biz de buna bağlı kalmaya devam ediyoruz” dedi.