
Binance, kurucusu Changpeng Zhao (CZ) ve onun Çin Komünist Partisi ile sözde bağlantısı hakkında yanlış bilgiler yayan yapay zeka destekli bir sohbet robotunun karalama kampanyasının kurbanı oldu.
Binance’in geçtiğimiz birkaç gün içinde kongre ofislerinden CZ ve onun Çin Ulusal Petrol Şirketi (CNPC) ile bağlantısı hakkında düzinelerce soruşturma aldığı bildirildi.
Talepler, CZ’nin CNPC için bir sosyal medya platformu oluşturduğunu iddia eden ChatGPT tarafından yapılan bir sohbetle ilgilidir.
Ancak Binance Baş Strateji Sorumlusu Patrick Hillmann, bilgilerin gerçeklere dayanmadığını açıkladı.
“Dışarıdaki tüm kripto ve yapay zeka dedektiflerine, birisi derine inmek isterse işte ChatGPT dizisi. Göreceğiniz gibi ChatGPT bunu sahte bir LinkedIn profilinden ve var olmayan bir Forbes makalesinden alıyor. Hiçbirini bulamıyoruz. ne bu hikayenin ne de LinkedIn sayfasının var olduğunun kanıtı.”
Hillman’a göre ChatGPT, bu bilgiyi var olmayan uydurma bir LinkedIn profilinden ve yine var olmayan bir Forbes makalesinden elde etti.
Hillman, ChatGPT’yi insanları yanıltmak ve Binance’in itibarına zarar vermekle eleştirdi.
“Herhangi bir yeni teknoloji gibi, kötü aktörler de ilk günlerde kâr veya siyasi kazanç için bundan yararlanmaya çalışacak. Umarım bunun gibi konularda farkındalığı artırmak, insanları kötülemeye çalışırken yapay zeka tarafından üretilen bir yanıtı tek kaynaktan almalarını engeller. “
Ayrıca, Binance’in blockchain teknolojisi ve yapay zekanın birlikte nasıl çalışabileceğini keşfetmeye önemli ölçüde zaman ve kaynak ayırdığını da belirtti.
Yapay Zeka Sohbet Robotlarının Popülaritesi Patlıyor, Ancak Hatalara Karşı Bağışık Değiller
OpenAI’nin ChatGPT’sinin geçen yıl Kasım ayında piyasaya sürülmesinden bu yana, yapay zeka sohbet robotları interneti kasıp kavurdu.
Sınırsız potansiyellerine ve geniş işlevselliklerine rağmen, bu araçlar hatalara karşı bağışık değildir. Aslında, popüler teknoloji şirketlerinin bazı AI sohbet robotları şimdiden bazı korkunç hatalar yaptı.
Örneğin, Google’ın AI chatbot’u Bard, ilk demosunda James Webb Uzay Teleskobu’nun kendi güneş sistemimizin dışındaki bir gezegenin ilk fotoğraflarını çektiğini söyleyerek yanlış bir şekilde söyledi.
Yapay zekanın yanlış veya yanıltıcı bilgi üretme yeteneği, bireylere ve kuruluşlara gerçek zararlar verebileceğinden, birçok kuruluş bu tür araçlarla dezenformasyonun yayılmasına karşı koruma talep etti.
Biden yönetimi, gönüllü bir “haklar beyannamesi” aracılığıyla şirketlerin yapay zeka teknolojilerinin geliştirilmesine ilişkin desteklemesi gereken beş ilke önerdi.
Bu ilkeler, veri gizliliğini, algoritmik ayrımcılığa karşı korumaları ve otomatik sistemlerin ne zaman ve nasıl kullanıldığına ilişkin şeffaflığı içerir.
Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü, şirketlerin AI araçlarının halka zarar verme riskini sınırlamak için kullanabilecekleri gönüllü korkuluklar da sağlamıştır.